Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007

θρηνήστε

 • θρηνήστε κάτοικοι του λεκανοπεδίου


ζώνεστε από βουνά σκουπιδιών


γύρω γύρω και παντού


σε χ'ωρους ακατάλληλους


που ξεχειλίζουν
θρηνήστε για την αδυναμία να βρεθεί βιώσιμη λύση


θρηνήστε το θάνατο της Αττικής


θρηνήστε που δεν αντιδράσατε εσεις και δεν φώναξε κανένας
όταν βούλιαξε το εργοστάσιο της ανακύκλωσης στη σκατολάσπη μας
που θέλετε τα σκουπίδια να πηγαίνουν "αλλού" από την πόρτα σας κι ας είναι απλώς λίγο παρακάτω.
κι ας είναι σε ένα ρεματάκι που βγάζει σε μία παραλία που έρχεστε για μπάνιο και ψαράκι και λέγατε: ονειρεμένο μέρος, και τόσο κοντα
και μεις μαζεύαμε τα σκουπιδάκια που αφήνατε στην παραλία ένα ένα.
τώρα δεν θα τα προλαβαίνουμε.


 • θρηνήστε που θαρθούν σε μέρη άγρια και απροσπέλαστα
  θρηνήστε για το "αττικό τοπίο" που θα υποστεί βιομηχανική χρήση γης
  κιας χτίζετε συνεχώς ωραία σπίτια για να έρθετε να μείνετε στην εξοχή
  κούνια που σας κούναγε


 • το συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε λέει ότι είναι σωστό να γίνουν χωματερές, σόρυ, χυτά, γύρω γύρω μέσα στην Αττική
  να μην πηγαίνουν σε κεντρικές, επίπεδες, βιομηχανικές ζώνες κοντα σε εθνικούς δρόμους και σιδηρόδρομους
  να μην γίνεται εθνικός σχεδιασμός, αλλά περιφερειακός
  να έρθουν σε μέρη μικρά που θα κορεστούν σε πέντε, άντε το πολύ δέκα χρόνια
  το είπε και ο Κακλαμάνης
  να μην ανησυχούμε, λέει, είναι για λίγο.
  μετά δηλαδή τι θα γίνει;
  θα τα πάρετε πίσω;


 • και μην ακούσω ότι θα είναι τίποτε ωραία, καθαρά ανακυκλωμένα σκουπίδια
  χωρίς έλαια και μαργαρίνες, μπαταρίες και ό, τι άλλο πετάμε
  γιατί μούρχεται να γελάσω.


 • θρηνήστε το Μαύρο Βουνό του Γραμματικού
  που δεν ήταν μαύρο πριν αρχίσει αυτή η ιστορία, πράσινο ήταν.


 • το πρωί κελαϊδούσαν τα πουλιά. Τώρα, μες τη μαύρη νύχτα, ουρλιάζουν τα σκυλιά.


 • κοπιάστε, αν σας κοτάει.

14 σχόλια:

Antoin... είπε...

Μπορεί να μην τα πετάω στη μέση του δρόμου.
Να φυλλάω χαρτάκια και λαδόκολλες
που μου λερώνουν την τσέπη
μέχρι να βρω ένα καλάθι.
Για τα ρέστα όμως, δεν έχω κουνήσει δακτυλάκι.
Για τίποτα δεν το έχω κουνήσει.
Συνδιαλέγομαι με τον ατομικό μου πολιτισμό
και δίνω του εαυτούλη μου άλοθι.
Απ' όταν κατάλαβα την κοροϊδία
νιώθω πολύ αδύναμος και κουρασμένος να παλέψω.
Η δικαιολογία που τρέχω κοντάνασα
να ξεστομίσω,
είναι πως εκτιμώ πάρα πολύ λίγο κόσμο
για ν' αναλωθώ για τους πολλούς.
Εγώ κι αυτοί που εκτιμώ, δεινόσαυροι είμαστε.
Τα λοιπά γίνονται για είμαστε γενικώς αποδεκτοί στο ευρύ κοινό.
Λυπάμαι πολύ..!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Να θρηνήσουμε, αλλά μετά να αντισταθούμε; Καλημέρα.

savra είπε...

καλημέρα σας και καλώς τους και τους δυο
δε μασαμε ρε ναι, οπωσδήποτε, τώρα καλύτερα από αύριο. το ζήτμα των σκουπιδιών είναι τεράστιο, όπως τεράστια είναι αυτή η πρωτεύουσα. το γεγονός ότι δεν αντιδράει κανείς έχει αποτέλεσμα να γίνουν τα τέρατα των Λιοσίων, τώρα δασική έκταση στη φυλή αποχαρακτηρίζεται και πολίτες, εργολάβοι και κράτος απλώς παίρνουν μία βαθιά ανάσα ανακούφησης.
εδώ στο Γραμματικό υπάρχουν αντιδράσεις, γινόμαστε όμως γραφικοί.
οι αθηναίοι κοιμούνται, θα ξυπνήσουν όμως μια μέρα πνιγμένοι στη μπόχα.
η αντίσταση είναι η μόνη επιλογή. κινδυνεύουμε.
αν δεν διεκδικήσουμε σωστή διαχείρηση των σκουπιδιών θα πνιγούμε σ'αυτά.
κι αυτό που συμβαίνει σε Γραμματικό και Κερατέα είναι απλώς παράλογο.Ελάτε να δείτε το μέρος, είναι καταφανές ότι δεν κάνει γι αυτή τη δουλειά. μικρό, στενό, ορεινό, χωρίς δρόμους, χιόνια το χειμώνα,ένα ρέμα με κατηφόρα απότομη που καταλήγει στο νότιο ευβοϊκό.
έχεις καμιά ιδέα;; για βοήθεια εννοώ. έχω βαθιά την αίσθηση ότιαυτό το ζήτημα αφορά πιο πολύ τους κατοίκους της Αθήνας παρά εμάς. εδώ θα στομώσει γρήγορα, τι α κάνουν μετά, που θα πάει αυτή η ιστορία, με προσωρινές λύσεις απλώς καταστρέφεται η Αττική.

ΡΑΜΑΝ είπε...

Δυστυχώς συνεχίζεται η σκύλευση. Ποιές είναι οι αντιδράσεις του κόσμου? Υπάρχει αντιπρόταση?

savra είπε...

αντιδράσεις του κόσμου εδώ γύρω υπάρχουν, διάφορες.
αντιπρότασ;\η; να τεθεί το θέμα:
τι κάνουμε με τα σκουπίδια μας.
αν συνεχίσουμε έτσι, με λύσεις προσωρινές αλλα θεσμοθετημένες σε λίγο δεν θα έχουμε που να σταθούμε.
εθνικός σχεδιασμός και όχι περιφερειακός.

ΡΑΜΑΝ είπε...

Συμφωνώ αλλά ξέρεις καλά πως εδώ δεν κινούμε ρούπι εύκολα. Εννοούσα αν υπάρχει κάποια αντιπρόταση για να πάνε αλλού τα σκουπίδια, μέχρι να κινηθούν άλλες διαδικασίες...Μου απομένουν κάποιες ελπίδες για τον κακλαμάνη...

savra είπε...

Μόνο η φυλή, όπου θα ανοίξει νέο κύτταρο. έπρεπε να χωροθετηθοούν οι νέες χυτά για να μην χάσουν κάποια επιδότηση, και πέρασε με νόμο το2003, μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο που κατατέθηκε παρασκευή και ψηφίστηκε την επόμενη τρίτη. εδώ δεν συμφέρει ούτε οικονομικά, γιατί πρέπει να ανοίξουν δρόμους για να περνούν τα φορτηγά, κι αυτό στοιχίζει.
τα χρήματα που θα βγάλουν, όμως είναι, απ' ότι φαίνεται πάρα πολλά, και περιμένουν οι εταιρίες πώς και πώς.
Δυστυχώς ο νόμος λέει επίσης πώς πρέπει να γίνει εντός Αττικής.
υπάρχει μελέτη πουπροτείνει με πειστικά επιχειρήματα, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά ότι συμφέρει να γίνουν κάποιες κεντρικές μονάδες που θα εξυπηρετούν ολόκληρη την χώρα, παρά να γίνονται σε κάθε μέρος χωριστά. είναι προφανές ότι είναι λογικό αυτό, αλλά έτσι χάνουν οι μεγάλες κατασκευαστικές το κοκό...
όσο για τον Κ., αυτός είναι που είπε να μην ανησυχούμε γιατί ούτως ή άλλως είναι προσωρινή λύση.

savra είπε...

καταφανώς παράλογο.
ελάτε από δω να το δείτε το μέρος.
αλήθεια λέω, είναι παλαβό να γίνει εκεί τέτοιο πράγμα. Δεν προτείνω άλλο μέρος γιατί το ζήτημα δεν είναι να φύγουν από τη δική μου αυλή να πάνε στου γείτονα. εγώ, ως πολίτης ζητώ να υπάρχει σωστή διαχείρηση. ξεκινώντας από το περιεχόμενο των σκουπιδιών και καταλήγοντας στην επεξεργασία τους.
δεν γίνονται σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
μ΄αυτό συγχίζομαι περισσότερο απ' όλα.
εδώ μετακόμισα το καλοκαιρι που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. όπως ήρθα, μπορώ να φύγω κιόλας. δεν θα κοιμάμαι όμως ήσυχη, όπου και να πάω.

ΡΑΜΑΝ είπε...

μμμμμ μία προσωρινή λύση που συμφέρει μόνο της εταιρείες δηλαδή....Το κλίμα από άποψη αγωνιστηκότητας του κόσμου πως είναι? Υψηλό φρόνημα ή?

savra είπε...

Χα, καλή ερώτηση.
οι Γραμματικιώτες είναι γενναίοι, ειδικά οι γιαγιαδες γραμματικού είναι ειδική ράτσα. Να τις έβλεπες στην εθνική που πετροβολούσαν τα ματ που έδερναν τους υπολοίπους. σκηνές ροκ. γι αυτά σκίζουν.
ακόμη βέβαια υπάρχουν αυτοί που λένε "που θα τα φέρουν παιδάκι μου, ένα περιβολάκι είναι, δε χωράνε" και με τη σιγουριά ότι κάτι τόσο παράλογο δεν είναι δυνατόν να συμβεί, το απωθούν.
άλλοι πενθούν, η ακινησία της κατάθλιψης. Ή η αίσθηση της ανικανότητας, άλλη ακινητοποίηση, τι να σου κάνουν 1500 ψυχές.
άλλοι βρίζονται μεταξύ τους: που ήσουν εσύ όταν....
οι πιο αστείοι είναι οι Μαραθωνίτες: σιγά μωρέ, δεν μας αφορά, πέφτει μακριά το Γραμματικό, δικό σας πρόβλημα. (6χλμ βορειοανατικά είμαστε!)
Να σου πω την αλήθεια, χώρια η πλάκα, την αλήθεια που είναι πικρη. Δεν ξέρω τελικά ποιός αγαπάει στα αλήθεια τον τόπο. οι πιο δραστήριοι είμαστε εμείς, οι "ξένοι" κάτι γαμπροί απ' αλλού, κάτι Αθηναίοι που μετακομίσαμε με παιδιά, οικογένειες, άλλοι που έχουν τα εξοχικά τους.
άσε και το άλλο που έχει ακουστεί πολλάκις: μη βάζετε πανώ, άσε να πουλήσουμε κανένα κτήμα.
Αυτό που άγγιξε όλους, βέβαια, ήταν η τργωδία των Κυπρίων. το αεροπλάνο έπεσε εκεί ακριβώς που χωροθετήθηκε το χυτά.
τώρα κράτος και παπάδες μιλάνε για το σημείο της "πρώτης πρόσκρουσης" στη ράχη δηλαδή, και όχι ακριβώς στο ρέμα όπου καταλήξαν όλοι τελικά.
Ωχ καλέ μου ράμαν, σε ευγνωμωνώ για το ενδιαφέρον σου.

ΡΑΜΑΝ είπε...

1500 ενώμένοι είναι αρκετοί για να κάνουν την διαφορά! Το ότι παίζουν τέτοιες γιαγιάδες μάχιμες, μου δίνει ελπίδα γιατί στην επαρχεία αυτό σημαίνει πολλά πράγματα! Εγώ νόμιζα ότι μπορεί να σε κουράσω με την άγνοια μου, αυτό το τελευταίο με έστειλε αδιάβαστο.....:)

Herinna είπε...

Αν χρειαστείς βοήθεια σφύρα. Θα έρθω με τα χίλια αλλά ξέρεις, με φουρκίζει κι εμένα να είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που είναι τόσο πίσω στο θέμα το οικολογικό και στη γενικότερη ιδέα της ανακύκλωσης. Επαναχρησιμοποίησης των πρώτων υλών. Και πρώτες ύλες δεν είναι μόνο τα χαρτιά και τα κουτάκια. Και όλα ξεκινάνε από τα κονδύλια που δεν κόβονται για το σκοπό αυτό και την έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος. Μελέτες επί μελετών κρατούν ανεφάρφοστες στα συρτάρια τους και δεν κάνουν βήμα προς καμιά κατεύθυνση. Χρειάζεται πίεση. Πολύ πίεση για να αρχίσει να διαφαίνεται κάποια λύση. Και όπως ξέρουμε, ο Έλληνας αν δεν πέσει το σπίτι του να τον πλακώσει δεν πιέζει για τίποτα και για κανέναν. Όχι ότι είναι φιλήσυχος αλλά γιατί είναι ωχαδελφιστής με όλα. Όλα όμως.

Herinna είπε...

Αντουάν, είσαι και πάλι οφ. Αλλά τελείως οφ. Δεν ψηφίζεις για να σου δώσουν τη λύση αυτοί που ψηφίζεις. Αυτοί όποιοι κι αν είναι να ξεφύγουν θα κοιτάξουν από τις ευθύνες τους. Είναι θέμα κοινωνικής συμπεριφοράς και ανοχής το που θα φτάσει κάθε φορά η αδιαφορία της πολιτείας. Δεν έχεις επίσης καταλάβει ότι δεν μπαίνει θέμα να αναλωθείς για τους άλλους. Για σένα θα αγωνιστείς και την ποιότητα της ζωής σου. Έτυχε να μη ζεις δίπλα από έναν σκουπιδότοπο. Περνώντας με το αμάξι σου όμως το βουνό του γραμματικού, τη βλέπεις τη μαυρίλα. Κι αυτή είναι η Αττική σου. Ή ίδια Αττική που βλέπεις από το σπίτι της Μάνιας. Η ίδια μέσα στην οποία μεγαλώνοντας κατέφυγες για κοντινές αποδράσεις στη φύση. Κατάλαβες μάγκα μου; παπαλα. Και χέστηκα εγώ για την αποδεκτικότητα. Παιδί μεγαλώνω και θα θελησει κι αυτό πολύ σύντομα από τώρα να δραπετεύσει κάπου κοντά, να χαλαρώσει, να χαρεί έρωτα και φύση. Να εκτιμήσει την ομορφιά της ζωής. Τι θα βρει; Ή θαρρείς πως δεν είναι ευθύνη μεγάλη στην πλάτη μας να μη σπρώξουμε τα παιδιά μας στους ζωγραφιστούς ήλιους των ρόμποκοπ στη σκοτεινούπολη; Και ύστερα σου λεέι πως μας προκύπτουν τόσοι ψυχεδελικοί. Είναι ν' απορείς...
Συνοψίζοντας Αντουαν, λυπάμαι πολύ για πάρτη σου.

Herinna είπε...

Και να ξέρεις φίλε μου, ποιητής χωρίς κοινωνική συνείδηση και θέση, δεν είναι παρά ένας φαφλατάς που παίζει με τις λέξεις. Αργά ή γρήγορα η αληθεια του θ' αποδειχτεί λόγια ξεφούσκωτα. Σκέψου το.